Wanneer slecht goed kan worden

  • Gepost op dinsdag 12 januari 2010 om 18:40
  • door De Standaard Online

De slechtst presterende sectoren van 2009 hebben op dit moment de hoogste rendementen op dividenden. Hierdoor geloven we sterk in de defensieve, achtergebleven sectoren omwille van:

1. De inhaalbeweging die ze te maken hebben. Het zijn achtergebleven sectoren die vooral in tijden van twijfel beter zullen presteren. Ondertussen is de rente op de bedrijfsobligaties onder de dividendrendementen van deze sectoren gevallen.

2. Een aantal sectoren zal kunnen genieten van stabiele cash flows. Bovendien zijn de dividenden na de nieuwste resultaten reeds aangepast aan de nieuwe realiteit. Hierdoor kunnen ze bij stijgende winsten tevens opnieuw naar boven aangepast worden. 

3. Bovendien blijft het opwaarts potentieel behouden, wat bij de recent uitgegeven ondernemingsobligaties niet gezegd kan worden. Deze zullen van hun huidige koers terugvallen naar de 100% parikoers.

De sectoren waarin we geloven zijn :

1. Nutsbedrijven : de meeste nutsbedrijven kregen klappen omwille van betere alternatieven in de markt. Bovendien daalde de globale energieconsumptie voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog.

2. Telecom : de grootste afschrijvingen op de 3G licenties werden gemaakt. Bovendien zijn een aantal globale spelers heel sterk in de groeimarkten aanwezig en profiteren daar nog van de betere marges.

3. Farmaceutische sector : had sterk te lijden onder de Obama‐vrees. Bovendien is het spook van patentexpiraties nog steeds op de horizon aanwezig. Als subsector adviseren we hier de biotechnologiesector, met een concentratie op de grotere biotech. Die hebben wel nieuwe producten in de pipeline, maar geen distributiekanaal. Heel complementair met de grote farmabedrijven die via een overnamepolitiek biotech zullen kopen.


De achtergebleven sectoren waar we niet in geloven :

1. Verzekeringen: kunnen traditioneel voor een langere periode problemen op hun balans verbergen. Hierdoor is het rendement waarschijnlijk ook achtergebleven op de banken. We vermijden de sector nog steeds.

2. Reissector: achtergebleven met reden. Heel veel genoteerde reisondernemingen kwamen omwille van de hoge schuldgraad in de problemen. We verwachten in deze sector een verdere uitzuivering en vermijden de sector dan ook volledig.


Concrete investeringsmogelijkheden :

Eerder dan in individuele lijnen te investeren geven we de voorkeur aan transparante, liquide en gemakkelijk verhandelbare instrumenten. Hiertoe eigenen indextrackers zich het best. 

Voor de 3 vermeldde sectoren :

  • Lyxor ETF DJ Stoxx 600 Telecommunications : ISIN FR0010344812
  • Lyxor ETF DJ Stoxx 600 Utilities : ISIN FR0010344853
  • Ishares Nasdaq Biotechnology : IBB

Alternatief kunnen hoog dividend fondsen tevens hun nut bewijzen. Het voordeel van deze fondsen is dat ze de meeste ervan gezuiverd werden van de financiële sector en de verzekeringssector nadat de slechtere banken aankondigden of gedwongen werden van overheidswege, geen dividenden meer uit te betalen. We geven de voorkeur aan globale fondsen.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital)

www.nautilusag.com


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs