Twee trends bij het begin van het nieuwe jaar

  • Gepost op dinsdag 12 januari 2010 om 18:43
  • door De Standaard Online

Tijdens de vierde beursdag van het nieuwe jaar kunnen we al stellen dat een aantal trends duidelijk worden. 

1. De risicoappetijt blijft nog altijd sterk aanwezig. 

Aandelen hebben het jaar in de meeste markten positief ingezet. 

Op zich is dit geen verrassing. Zo is er het januari-effect waarbij de beurzen in de eerste maand van het jaar meestal positieve returns neerzetten. Dit heeft onder andere te maken met de gewoonte van beleggers om in kalenderjaren te redeneren: men vat het jaar aan met een schone lei waarbij men de neiging heeft om risico te nemen. 

De redenering gaat als volgt: op lange termijn stijgen de aandelenmarkten. Indien ik niet in aandelen zit en de beurzen stijgen zal ik moeten beslissen om alsnog op de trein te springen of gewoon hardnekkig aan de zijlijn te blijven staan en in toenemende mate gefrustreerd te zijn bij verdere koersstijgingen. Indien ik wel in aandelen zit en de koersen dalen kan ik nog altijd rekenen op een herstel later tijdens het jaar, dat nog lang is (onthou dat de belegger in dit voorbeeld in kalenderjaren redeneert). Stijgen de koersen vroeg in het jaar dan kan ik vrij vlug al wat winst realiseren. 

Een andere factor die een rol speelt in 2010 is dat de economische data in de VS sterk blijven. De ISM index (index der aankoopdirecteurs) steeg naar zijn hoogste niveau sinds november 2005 en zowel de componenten inzake nieuwe bestellingen als werkgelegenheid waren sterk. Dit is goed voor het beleggersvertrouwen in de aanloop naar het resultatenseizoen dat begin februari van start gaat. 

De risicoappetijt blijkt trouwens ook uit andere indicatoren. Beurzen in veel groeimarkten zijn sterker gestart dan in ontwikkelde markten. Er vloeit veel geld richting converteerbare obligaties. Ondernemingsobligatiespreads dalen.

2. De bi-polaire wereld (Amerika-China) wordt bevestigd

 Reeds in 2009 was dit thema sterk aanwezig (groeilanden die leidend waren om de wereldeconomie aan een hoger toerental te doen draaien) maar nu zien we ook dat de inflatie in Azië een belangrijk onderwerp wordt, getuige de beslissing van de Chinese centrale bank om de rente op schatkistcertificaten lichtjes te verhogen. We komen hiermee in een interessante faze: zal dit van aard zijn om het beleggersenthousiasme af te koelen of niet?

Qua ogenblikkelijke reactie is het antwoord duidelijk ja en de Chinese beurs noteert trouwens in de min sinds de start van het jaar terwijl de andere Aziatische markten en Europa toch wat zenuwachtig reageerden op het nieuws. Mijn vermoeden is echter dat de “wall of money” gewoon te groot is en dat een aanzet van een strakker beleid in China, dat overigens welkom is, niet van aard is om het beleggersenthousiasme blijvend af te koelen wanneer intussen het fundamentele economische plaatje verder verbetert.

William De Vijlder (Fortis Investments)

http://william.devijlder.fortisinvestments.com/nederlands/


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs