Merrill Lynch verkiest aandelen boven obligaties

  • Gepost op maandag 18 januari 2010 om 13:23
  • door De Standaard Online

Aandelen zullen in 2010 beter presteren dan bedrijfs- en staatsobligaties, aangezien de overheden naar de consument kijken om hen te vervangen als een katalysator voor duurzame economische groei in de nasleep van de recessie. Dat zegt beursstrateeg Bill O’Neill van de vermogensbeheerder Merrill Lynch Wealth Management.

De wereldwijde economie zal naar verwachting in 2010 met 4,3 procent groeien, na een krimp van bijna één procent in 2009. Deze voorspelling wordt gedaan in de veronderstelling dat consumenten meer zullen gaan uitgeven en lenen nu de dreiging van werkeloosheid afneemt en gezinsinkomens herstellen, aldus O’Neill.

“Overheden hebben biljoenen dollars geïnvesteerd in het herstel van de economie. Centrale banken hebben rentetarieven tot bijna nul teruggebracht. Bedrijven hebben geherstructureerd, gedesinvesteerd, gefuseerd en geleend om zich voor het herstel te positioneren,” aldus O’Neill. “Zij zullen de staf nu overdragen aan de consument om de groei in 2010 door te zetten. Halverwege het jaar zullen we zien of die overdracht succesvol is geweest.”

China en India

Van China en India wordt verwacht dat zij het wereldwijde economische herstel zullen aanvoeren met een groei van respectievelijk tien en zeven procent volgens Year Ahead 2010. Naar verwachting zal de Chinese consument de binnenlandse groei stimuleren, aldus O’Neill.

Voor de Verenigde Staten en de eurozone wordt voorspeld dat zij bescheiden zullen groeien in 2010 met respectievelijk 3 en 2 procent. De economie van Japan wordt verwacht een groei van 3 procent te realiseren nadat het een krimp van 6 procent heeft moeten incasseren in 2009. 

“We denken dat het een goed jaar gaat worden voor aandelen," aldus O’Neill. “En we verwachten groei zonder de bijkomende inflatierisico’s. Onze voorspelling is dat aandelen beter zullen presteren in 2010 dan bedrijfs- en staatsobligaties.” 

Naar verwachting zullen aandelen in het bijzonder profiteren van de versnelde groei van de Aziatische markten. Aandelen met exposure naar China, India, Maleisië, Indonesië en Korea zullen volgens O’Neill in 2010 aantrekkelijke rendementen bieden. De aandelen van de opkomende markten zullen naar verwachting beter presteren dan hun tegenhangers uit de ontwikkelde economieën. 

Cyclische aandelen in sectoren zoals olie en gas, basismaterialen en industriële ondernemingen zullen naar verwachting beter presteren dan gemiddeld. Cyclische beleggingen leidden het herstel van de markten in 2009, waarbij wereldwijde aandelen een geschat rendement genereerden van meer dan 26 procent. O’Neill verwacht dat defensieve aandelen in de gezondheid- en nutssectoren, maar ook in de auto-industrie en chemiebedrijven in 2010 tot de achterblijvers zullen horen.

Rente

Centrale banken zullen zich in 2010 waarschijnlijk meer richten op inflatie, waarbij er van landen als het Verenigd Koninkrijk, India, Korea en Indonesië wordt verwacht dat zij in de eerste helft van het jaar de rente zullen verhogen. China en de eurozone volgen naar verwachting aan het eind van het jaar. Maar de dreiging van onderliggende inflatie blijft vermoedelijk op de achtergrond, denkt O‘Neill.

“Er is kans op een korte, scherpe schok in de rentetarieven in de tweede helft van 2010,” aldus O’Neill. “Maar we verwachten niet dat de inflatie het komende jaar een probleem gaat zijn. Aanzienlijke emissies van staatsobligaties, stijgende rentetarieven en acute gevoeligheid voor tekenen van inflatie, gaan naar verwachting wel drukken op staatsobligaties.” 

“We geloven dat 2010 het jaar is om uit staatsobligaties te gaan,” aldus O’Neill. “Het rendement op staatsobligaties uit de VS en Verenigd Koninkrijk lijkt te laag. Als de korte rente gaat stijgen, zullen de obligatiekoersen naar verwachting dalen. We zien vooral risico’s in de Amerikaanse en Britse rentecurves."

De waarderingen van bedrijfsobligaties lijken in vergelijking met aandelen ook gespannen, ook al bieden zij betere vooruitzichten dan staatsobligaties, in het bijzonder kredietwaardige bedrijfsobligaties.

Valuta

Met G10-valuta die significant overgewaardeerd zijn in vergelijking met de valuta van de opkomende markten, waaronder China, Rusland en Brazilië, kan de bewegelijkheid van vreemde valuta stijgen, verwacht O’Neill. Desalniettemin zullen naar verwachting de valuta’s van Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) in 2010 verder in waarde stijgen.

Carry trades met buitenlandse valuta, die hun voordeel doen met verschillen tussen de wereldwijde rentetarieven, zijn naar verwachting in 2010 kwetsbaar als gevolg van de stijgende G10-rentepercentages en een appreciatie van de valuta van de opkomende markten als centrale banken hun interventiebeleid laten vieren, zegt O’Neill. 

De dollar zal zich naar verwachting in 2010 herstellen, gesteund door een sterkere en duurzame groei van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank een stijging zal doorvoeren van de rentetarieven. Naar verwachting wordt de dollar aan het eind van 2010 verhandeld onder US$1,30/€1.

Grondstoffen

Grondstoffen zullen naar verwachting in 2010 profiteren van een terugkerende wereldwijde economische groei en ruwe olie zal naar verwachting gemiddeld US$ 85 per vat noteren.

Ook zal de prijs van aardgas zich herstellen, denkt O’Neill. Echter, het totale rendement voor beleggers binnen de energiesector, zal naar voorspelling niet zo indrukwekkend zijn als het rendement op energieaandelen. 

Merrill Lynch Wealth Management adviseert een focus op metalen, in het bijzonder edelmetalen, zoals goud en zilver, in grondstoffenportfolio’s. Binnen basismetalen zal koper, naar verwachting een aantrekkelijk rendement bieden vanwege de vraag uit de opkomende markten. 

Alternatief 

Binnen de categorie alternatieve beleggingen wordt verwacht dat Brits commercieel vastgoed – dat erg geleden heeft onder de financiële crisis – zal herstellen in 2010. Het zal voor het eerst zijn sinds 2006 dat deze sector weer winst gaat maken, voorspelt O’Neill.

De belangrijkste uitdaging voor regeringen in 2010 zal zijn om de wereldwijde economie minder afhankelijk te laten zijn van stimuleringsmaatregelen, aldus O’Neill. “We geloven dat 2010 een beslissend jaar zal zijn waarin de duurzaamheid van het wereldwijde economische herstel getest zal worden. En wij denken dat het zal lukken.” 


 

Reacties

Pieter zei op 9 augustus 2012 om 06:53

Tuurlijk, de economie was herstellende, alleen nu zit hangt het weer aan een lijntje. Economie ten onder

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs