"ING straks te klein om te overleven"

  • Gepost op zaterdag 2 januari 2010 om 23:08
  • door Ronald Kok
  • in analist.be

Doordat de ING Groep gedwongen is om zich af te gaan splitsen wordt haar totale marktpositie aanmerkelijk verkleind. Van de 9e plek ter wereld qua banken gaat het bedrijf naar de 13e plek. ”Te klein om zelfstandig te blijven” aldus oud-grondlegger Wim Scherpenhuijsen Rom tegenover de Nederlandse krant De Stentor. Hij stelt dat het bankwezen van ING Groep daarom een interessante overnamekandidaat is. Hij noemt dit een kwestie van tijd. 

Scherpenhuijsen Rom is één van de grondleggers van de ING Groep. In de jaren 90 ging het bedrijf vol goede moed de strijd aan met ABN AMRO. ING Groep stootte toen door top de 10 van de wereld. De gedwongen afsplitsing wordt door hem als kwalijk ervaren. Van Scherpenhuijsen Rom stelt dat er veel misverstanden zijn over het bedrijf. Zo is de staatssteun van Wouter Bos niets anders dan een hele dure lening (hoge rente) waardoor de schatkist juist meer gevuld wordt. De betaalde rente bedraagt 15%. De belastingbetaler profiteert juist van de geboden staatssteun aldus Scherpenhuijsen Rom. 

Overnamekandidaat
ING Groep is niet het slachtoffer geworden van haar expansiedrift aldus Scherpenhuijsen Rom. De oorzaak van de huidige problematiek zijn juist door Kroes, Bos en Hommen ontstaan zo stelt hij tegenover De Stentor. Door de gedwongen afsplitsing wordt ING een te kleine speler om internationaal mee te doen. Het einde van een zelfstandig ING is daarom in zicht. Partijen zoals Deutsche Bank en HSBC die in omvang het dubbele zijn noemt Scherpenhuijsen partijen die ING over zouden kunnen nemen. Een overname noemt hij een kwalijke zaak voor Nederland. Dit omdat Nederland dan internationaal gezien nog minder te zeggen krijgt. 


 

Reacties

 Hendrik Jan Murray zei op 3 januari 2010 om 13:56

Dag Ronald,

Jammer dat een mooi bedrijf als ING Gedwongen wordt deur Kroes om af te slanken en mogelijk een overname kandidaat wordt.
Hoe schat jij het effect op het aandeel bij een evt. overname?

Groet.

Hendrik Jan

Pieter-Jan zei op 8 januari 2010 om 19:32

Nederlandse en Belgische banken kunnen enkel overleven wanneer ze samen Benelux banken oprichten. Zo zou bijvoorbeeld de Benelux Rabo-KBC bank opgericht kunnen worden met een fifty fifty verdeling tussen Vlamingen en Nederlanders, ABN-Dexia etc...
Probleem is dat Nederland dit model dood en begraven heeft, waardoor de Nederlandse bankensector fel verzwakt uit de crisis gekomen is, om maar te zwijgen van de emotionele schade die in België veroorzaakt is.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs