De aandelenmarkten

  • Gepost op dinsdag 12 januari 2010 om 16:16
  • door Karine Walgraef
  • in Dexia

Els Vanderstraeten_mini
In 2009 hebben de beurzen een indrukwekkend parcours afgelegd. Terwijl ze in januari en februari nog verder weggleden, stak een uitgelekte nota met positieve geluiden over de resultaten bij de Amerikaanse bank Citigroup in maart het vuur aan de lont. Sindsdien spurtte de Europese beurs 59% hoger. Natuurlijk kijkt iedereen nu uit naar wat 2010 in petto heeft.

2009, een opmerkelijk beursjaar

 

Grafiek 1_5846_image001

 

                               van 01-01 tot 23-12-09                     van 09-03 tot 23-12-09    

 

Europese beurs                   +27%                                                   +59%

(DJ Stoxx 600)

                                                                                                                                            

Amerikaanse                       +24%                                                   +66%

Beurs (S&P 500)

                                                                                                                                            

 

De beurzen bevinden zich nog steeds in een ‘sweet spot’ of een omgeving van lage rente met een herstel van de economische groei met weinig inflatie. De bedrijfsresultaten van het derde kwartaal waren meestal beter dan de analistenverwachtingen. Toegegeven: de gestegen winsten zijn vaak te danken aan kostenbesparingen (o.a. afslanking van het personeel). Zoals hierboven al aangehaald, hebben de bedrijven wellicht te sterk gereageerd op de crisis. Zo is het aantal gewerkte uren in de VS sinds december 2007 met 8% gedaald, terwijl het bruto binnenlands product slechts met 3 à 4% gedaald is. Als de industriële productie opnieuw herneemt, zouden de aanwervingen moeten volgen.

 

Sinds midden oktober weten de beurzen echter niet goed richting te kiezen. Begin november stak de ongerustheid over de financiële sector weer de kop op (negatieve marktreactie op de door de EU gevraagde opsplitsing van ING, de tweede ‘bail out’-ronde in het Verenigd Koninkrijk met de quasi nationalisering van Royal Bank of Schotland en Lloyds, de slechte resultaten bij UBS ...). Bovendien herinnerden de crisis in Dubai en de forse toename van de overheidsschuld in Griekenland ons eraan dat er in het economische systeem nog heel wat krediet overblijft dat op een ordentelijke manier dient te worden afgebouwd.

 

Het is zeer waarschijnlijk dat de beurzen in 2010 terug wat volatieler zullen zijn. De thema’s die de beleggers zullen bezighouden en die ervoor kunnen zorgen dat de risicoaversie toeneemt en de beurzen dus dalen, zijn een plotse ommekeer in het monetaire beleid van de centrale banken en toch ook nog steeds de resultaten uit de financiële sector. Paradoxaal genoeg zouden te goede economische cijfers de beurzen lager kunnen sturen, omdat investeerders dan vrezen dat de rente te snel verhoogd zal worden.

 

Aandelen krijgen nog steeds een neutraal gewicht in onze modelportefeuilles. Wie aandelen bezit, kan deze behouden. We zijn optimistisch voor het beursverloop van de komende maanden, aangezien we geen renteverhogingen verwachten. Nadien wordt het echter uitkijken. Daarom geven we de voorkeur aan Europese aandelen uit defensieve sectoren (farma, telecom, energie) of aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren.

 

Wie een graantje van de mooie vooruitzichten van de groeilanden – die toch sterk uit de crisis zijn gekomen – wil meepikken, kiest best voor een breed gespreid fonds dat zowel belegt in Azië als in Latijns-Amerika. Bovendien is het aangewezen te werken via een spaarplan, omdat de groeilanden het thema bij uitstek zijn voor de belegger op lange termijn. Uw relatiebeheerder kan u meer uitleg geven.

 

Wie in 2009 de beursrally miste, aarzelt nu misschien om na de forse stijging terug in te stappen. Gestructureerde producten die gedeeltelijke of volledige kapitaalbescherming bieden en u toch laten profiteren van de beursstijging, zijn dan een aantrekkelijke oplossing.

Besluit

De aandelenmarkten zullen 2010 wellicht positief kunnen afsluiten. Het zal echter geen rechtlijnige ontwikkeling zijn en tijdelijke correcties zullen zeker voorkomen. Gezien de economische verbetering en het stimulerende monetaire beleid zouden aandelen beter moeten presteren dan vastrentende obligaties. Uiteraard is het aangewezen een goed gespreide portefeuille op te bouwen die past bij uw wensen en projecten.

 

Els Vander Straeten – Investment Strategy – Dexia Bank


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs