Zeepbel op de Chinese beurs ?

  • Gepost op dinsdag 8 december 2009 om 10:07
  • door Karine Walgraef
  • in Dexia

Els Vanderstraeten_mini
China heeft alle zeilen bijgezet. Het voor 2009 vooropgestelde groeicijfer van 8% zal zelfs overschreden worden. De stimuleringsmaatregelen van de overheid compenseerden de gekelderde vraag vanuit het westen ruimschoots.

 

 

De afgelopen dertig jaar ontpopte China zich als fabriek van de wereld. Tijdens die periode kende het land een gemiddelde jaarlijkse groei van 9,8%. De afgelopen jaren kon geen enkele crisis (bv. de Aziatische crisis in 1997-1998 of het uiteenspatten van de technologiezeepbel in 2000) echt roet in het eten gooien. Tussen 2004 en 2008 trachtte de regering de groei zelfs af te remmen tot ongeveer 8% per jaar. De groeidoelstelling van 8% is nodig om voldoende jobs te blijven creëren voor de groeiende arbeidsbevolking. Hiertoe legde ze exportheffingen op, werd de rente verhoogd en kwamen er beperkingen op de kredietverlening. Vandaar dat de recente crisis aanvankelijk hard toesloeg in China.

 

Stimuleringspakket

Het land reageerde echter zeer kordaat. Onmiddellijk na het faillissement van Lehman Brothers in september 2008 werd de rente verlaagd. Ook de beperkingen op de kredietverlening werden opgeheven, wat in 2009 tot een ware kredietexplosie heeft geleid.

 

Al in november 2008 was er de aankondiging van een enorm pakket aan overheidsmaatregelen ter waarde van 4 triljoen yuan (586 miljard dollar), of ongeveer 18% van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Het herstelplan voorzag vooral in investeringen in infrastructuur (auto- en spoorwegen, luchtvaart, elektriciteitsnet). Daarnaast vloeide er ook geld naar de gezondheidszorg en het onderwijs.

 

Dankzij de centraal geleide economie duurt een beslissingsproces in China niet erg lang, waardoor het plan vrij snel vruchten afwierp. Zo versnelde de groei in het derde kwartaal al tot 8,9% op jaarbasis. Voor het vierde kwartaal van 2009 en het eerste kwartaal van 2010 voorspellen economen zelfs groeicijfers van 10%. Het valt dan ook niet te verbazen dat de eerste waarschuwingen voor nieuwe zeepbellen op de vastgoedmarkt of op de Chinese beurs opduiken.

 

Vastgoed

De sterke Chinese groei is te danken aan de overheidsinvesteringen, maar ook aan de privé-investeringen - voornamelijk in vastgoed - en de sterke binnenlandse consumptie. Het aantal verkochte huizen steeg dit jaar met 85% en de prijzen van bv. nieuwe appartementen in Shanghai zijn met 30% gestegen.

 

De vraag dringt zich dan ook op of we voor een nieuwe zeepbel staan. Ons lijkt het risico klein, omdat de Chinese vastgoedprijzen - na een daling in 2008 - dit jaar slechts met 2% stegen. Bovendien zou slechts 25% van de huisbezitters een hypothecair krediet hebben en bedraagt het gemiddelde kredietbedrag 46% van de waarde van het vastgoed, tegenover 76% in de VS. Daarnaast moeten eigenaars 20% van hun eigen woning zelf financieren. Wie vastgoed koopt als belegging, moet 40% zelf financieren (Bron : The Economist 10-10-2009).

 

Besluit

Dankzij het stimuleringsplan groeit de economie sterker dan verwacht. Ook de binnenlandse consumptie blijft groeien en wordt steeds belangrijker. In 2010 kan de groei nog wat versnellen, omdat de export opnieuw een positieve bijdrage zal leveren.

 

De Chinese beurs is weggelegd voor de dynamische belegger. Weet wel dat Chinese aandelen na de recente stijging niet langer goedkoop zijn.

 

Els Vander Straeten – Investment Strategy – Dexia Bank


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs