De energiesector

  • Gepost op dinsdag 15 december 2009 om 14:17
  • door Karine Walgraef
  • in Dexia

De rentabiliteit en de aandelenprestaties van de energiesector hangen in grote mate af van de olieprijs, die de voorbije twee jaar heel sterk schommelde. Momenteel evalueren de beleggers de vooruitzichten van de energiesector dus met een olieprijs in het achterhoofd, die ondanks de recente stijging nog steeds meer dan de helft lager ligt dan de piek van midden 2008.

De olieprijzen zelf zijn het resultaat van de vergelijking tussen het aanbod en de wereldwijde vraag. In de zomer van 2008 steeg die vraag tot 87 miljoen vaten per dag, om door de financiële crisis terug te vallen tot ongeveer 83 miljoen vaten. Als de markt – zoals nu het geval is – geen `gecontroleerde´ vrije markt zou zijn, had dat moeten leiden tot een nog sterkere olieprijsdaling. De OPEC, die 43% van de wereldwijde olieproductie controleert, reageerde al snel door haar productie te beperken. Maar eigenlijk is Saoedi-Arabië de centrale bankier van de oliemarkten. Als de olieprijzen dankzij de bodemprijs van de OPEC ondersteund worden, vergen substantieel hogere prijzen immers een opleving van de vraag naar olie.

 

De oliewinning is moeilijker in te schatten. Voor de kusten van West-Afrika en in Rusland en Kazachstan worden nieuwe projecten op het getouw gezet. Tal van wingebieden, in het bijzonder in Mexico, zien hun productie echter aanzienlijk teruglopen. Zo kelderde de productie van het olieveld van Cantarell, het tweede grootste olieveld ter wereld, onlangs met 34% in vergelijking met vorig jaar. De talloze nieuwe ontwikkelingen, zoals de ontdekkingen voor de kusten van Brazilië of de teerzanden, en de projecten die nog in studie zijn, vooral in de Noordelijke IJszee, zijn erg duur en vergen een hoge olieprijs om rendabel te zijn. De kans is dus groot dat de wereldwijde olieproductie het moeilijk zal krijgen om te voldoen aan de vraag als de internationale economie binnen twee jaar weer op volle toeren draait.

 

Evolutie van de koers van de Brent en de Dow Jones Stoxx 600 - Oil & Gas index

Grafiek 1_19038_image001
 

Hoe evolueren de oliebedrijven in een dergelijk klimaat ?

Dankzij de huidige niveaus zijn oliegiganten, zoals Total of BP, in staat hun investeringen te dekken en hun hoog dividend te betalen. Die bedrijven snoeien in de kosten om een zekere speelruimte te creëren, voor het geval de olieprijzen niet sterker zouden opveren dan hun huidige peil. Als de olieprijs wél zou opflakkeren, zouden ze terug cashflow kunnen genereren, de dure boringen kunnen betalen – voornamelijk in de wateren rond Groenland of in het dieper gelegen gedeelte op het Mexicaanse plateau – of gewoonweg hun aandelen terug kunnen inkopen.

Hetzelfde geldt voor de bedrijven uit de oliedienstverleningssector. Als de prijzen op de huidige niveaus zouden blijven, rekening houdend met de lage waarderingen voor die aandelen, zullen de grote uitgavenprogramma’s van de oliereuzen niet sterk moeten worden teruggeschroefd. Als de olievraag echter zou toenemen, zouden de booractiviteiten en de kosten voor de dienstverlening weer aanzienlijk stijgen – net als de prijzen. In een dergelijk klimaat zijn de huidige aandelenprijzen bijzonder laag.

Wellicht zal de olieproductie geen aanzienlijke groei laten optekenen; een standpunt dat gedeeld wordt door de voornaamste productiespecialisten in Saoedi-Arabië. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd voor de economische motor weer stevig draait en de daaruit voortvloeiende energievraag de olieprijzen zal doen stijgen. De huidige koersen van de oliegiganten, de dienstverlenende bedrijven of de kleine exploratie- en productieondernemingen houden geen rekening met een hogere olieprijs. Uiteraard zorgen de grootste nieuw ontdekte olievoorraden voor een extra stijgingseffect voor bepaalde bedrijven. Bij wijze van voorbeeld: de belangrijke ontdekkingen in de grondlagen voor de kust van Brazilië hebben de vooruitzichten van BG Group en Repsol op lange termijn grondig gewijzigd.

Besluit

Als gevolg van de lage oliekoersen en de crisis zijn talrijke investeringen in de energiesector bevroren. Eens de wereldeconomie weer op volle toeren draait, zullen de productie- en raffinagecapaciteit moeite hebben om aan de vraag te voldoen. Deze beperkte speelruimte kan de olieprijzen de hoogte in jagen.

Omwille van zijn financiële gezondheid en zijn vooruitzichten op middellange termijn is de energiesector overwogen in de modelportefeuilles.

Bernard Bemelmans – Investment Strategy – Dexia Bank


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs