Australische dollar : duurzaam herstel of niet ?

  • Gepost op donderdag 3 december 2009 om 13:01
  • door Karine Walgraef
  • in Dexia

Patrick Vandenhaute
De economische vertraging en de financiële crisis in 2008 hebben de Australische dollar (AUD) geen goed gedaan. Sinds begin dit jaar is hij echter terug sterk gestegen tegenover de euro (+ 24%, slotkoers op 12/11/09). Enerzijds is die hernieuwde belangstelling voor de AUD toe te schrijven aan de wereldwijde conjunctuurverbetering, en anderzijds aan de betere cijfers van de Australische economie.

Gevolgen van de economische crisis

Tijdens de economische en financiële crisis van 2008 zijn de sterke punten van de Australische economie (grondstofreserves en handel met de Aziatische markten) voor één keer slecht uitgepakt. Australië voert namelijk veel grondstoffen uit en de hoge prijzen daarvan vormden maandenlang een belangrijke ondersteunende factor voor de economie en de munt van het land. Door de vertraging van de wereldeconomie in 2008 werden de grondstoffen echter alsmaar goedkoper, terwijl het volume van de Australische uitvoer kelderde. In dat klimaat is de Australische economie in een recessie beland, waardoor de AUD steeds dieper wegzakte. Om die neerwaartse spiraal te doorbreken, stelde de regering snel een economisch herstelplan op en verlaagde de centrale bank haar belangrijkste rentevoet van 7,25 tot 3%.

Australië verhoogt zijn rente opnieuw als eerste van de G20

Toch heeft de Australische economie de conjunctuurverslechtering blijkbaar beter doorstaan dan de wereldeconomie. Daar zijn verscheidene redenen voor. Ten eerste hebben de bedrijven geen massale ontslagen doorgevoerd, maar hebben ze de voorkeur gegeven aan een vermindering van de gepresteerde uren. Ten tweede is de Australische banksector vrij ongeschonden uit de financiële crisis gekomen, waardoor de regering haar herstelplan volledig kon aanwenden om de economie aan te zwengelen. En ten derde hebben de autoriteiten de twee herstelplannen heel snel ingevoerd.

 

Na de publicatie van een resem meevallende economische indicatoren verwachtte de markt al enkele weken een verhoging van de officiële rente. De centrale bank verhoogde haar rente van 3% tot 3,75%. “Toch blijft het Australische monetaire beleid heel inschikkelijk", aldus de gouverneur van de centrale bank.

 

In haar communiqué vermeldde deze dat de groei in de loop van volgend jaar waarschijnlijk weer op kruissnelheid zal komen, en dat het gevaar voor een sterke inkrimping van de economie wegebt.

 

De cijfers geven haar gelijk

Er worden meer banen gecreëerd dan verwacht. In oktober kwamen er bijna 25 000 bij, terwijl algemeen voor een verlies van 10 000 jobs was gevreesd. Er begint zich ook een verbetering af te tekenen in de vastgoedsector, waar behoorlijk wat kredietaanvragen binnenlopen.

 

Ondertussen blijft China maar uitpakken met cijfers die aantonen dat ‘s lands macro-economische omgeving gezond is. De Wereldbank heeft haar groeiprognose voor de Chinese economie en voor Oost-Azië dan ook opwaarts herzien voor 2009 en 2010. Gezien zijn drukke handelsbetrekkingen met die landen zal Australië daar ongetwijfeld een graantje van meepikken, zeker nu de grondstofprijzen terug oplopen in het zog van de aantrekkende wereldvraag.

 

De Australische dollar

Dankzij de betere economische cijfers en de twee renteverhogingen van de Australische Centrale Bank is de AUD, sinds zijn bodem op 10 oktober 2008, 23% duurder geworden tegenover de euro (sluiting 12-11). Veel analisten verwachten dan ook dat de Australische dollar zijn opmars zal voortzetten.

 

Besluit

Gezien de betere macro-economische cijfers vinden we een belegging in Australische dollar bij wijze van diversifiëring opportuun. Bovendien bieden de obligaties in AUD een hoger rendement dan die in EUR.

 

Patrick Vandenhaute – Investment Strategy – Dexia Bank

 

 


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs