Is de status van de dollar op lange termijn in gevaar ?

  • Gepost op dinsdag 24 november 2009 om 12:06
  • door Karine Walgraef
  • in Dexia

Patrick Vandenhaute
Sinds de invoering van de euro
hebben de appreciatie- en depreciatiefasen van de dollar tegenover de euro elkaar opgevolgd. In 1999-2000 werd er sterk getwijfeld aan de sterkte van de euro. Tijdens de financiële

crisis (maart 2008 - maart 2009) steeg de dollar opnieuw tegenover de euro en speelde hij zijn rol van vluchtwaarde

en reservemunt. Maar sinds maart van dit jaar vertoont de dollar weer een dalende tendens.

De bokkensprongen van de dollar

In 2006-2007 en begin 2008 daalde de dollar tegenover de euro en de munten van de opkomende landen, waardoor de Verenigde Staten kapitaal zagen wegstromen naar de groeilanden. In die periode was de zwakte van de dollar vooral te wijten aan de stijging van het tekort op de lopende rekening van de VS. In de tweede helft van 2008 en begin 2009 herpakte de dollar zich en stroomde er weer kapitaal naar de VS. Als gevolg van de financiële crisis schuwden de beleggers namelijk alle risico en versluisden ze hun kapitaal naar markten die als veiliger en liquider staan aangeschreven, onder andere die van de Amerikaanse overheidsobligaties. Sinds maart 2009 laat de dollar het echter opnieuw afweten.

 

Vanwaar die ongerustheid over de dollar ?

De ongerustheid van de beleggers situeert zich op verschillende niveaus. Ten eerste maken ze zich zorgen over het toenemende begrotingstekort na de diverse economische herstelmaatregelen. Volgend jaar zou dat 1.600 miljard USD of 12% van het bruto binnenlands product bedragen. Ten tweede hebben de beleggers vragen bij de kwaliteit van de dollar na de balansverhoging van de Amerikaanse Centrale Bank en diens aankopen van risicoactiva om de financiële sector te stabiliseren. De uitlatingen van de Chinese autoriteiten en de belangrijkste OPEC-landen over de status van de dollar als reservemunt hebben de negatieve stemming ten aanzien van de dollar alleen maar verergerd. En last but not least hebben de verklaringen van de Fed-voorzitter Ben Bernanke voor de commissie financiële diensten van het Congres de twijfel over de gezondheid van de dollar zeker niet weggenomen. Hij zei namelijk dat "als we niet gauw orde op zaken stellen, de dollar in gevaar komt en het meest kritieke punt daarin de begrotingsstabiliteit op lange termijn is".

 

En wat zijn de vooruitzichten voor de dollar op korte termijn (drie à zes maanden) ?

Volgens de prognoses van Dexia Research zal de Amerikaanse economie in 2010 trager groeien dan vroeger, onder andere wegens de hoge schulden van de huishoudens. Daardoor wordt het voor de regering moeilijker om het overheidstekort terug te dringen, en zal de overheidsschuld hoog blijven. Bovendien wordt vaak geopperd dat de VS een nieuw wisselbeleid zouden kunnen voeren, namelijk de dollar nog lager laten zakken om de uitvoer aan te zwengelen en de economie sterker te doen opveren. De directeur van de nationale economische raad heeft die mogelijkheid aangekaart bij het Witte Huis, voor wie de economische opleving staat of valt met een verbetering van het exportvolume. Wellicht zal de dollar dus terugkeren naar zijn niveau van april 2008 (1,60 EUR/USD).

 

En op lange termijn ?

Tegenwoordig is de dollar niet meer alleen de munt van de VS, maar wel de munt van een grote dollarzone met  - naast de VS - China, Hongkong, een aantal landen in het Midden-Oosten, Venezuela ... Al die landen hebben hun munt aan de dollar gekoppeld en hebben geen andere keuze dan dollars te kopen om de munt te stuiten in haar val. Op lange termijn zou de dollar er dan weer bovenop kunnen komen. Bovendien zal de rente - gezien de gestage conjunctuurverbetering - in de loop van 2010 gaan stijgen, wat de dollar zal ondersteunen en doen appreciëren.

 

Evolutie EUR/USD

 

Grafiek 1_9754_image001
 

Besluit

Op korte termijn zijn we niet positief over de Amerikaanse dollar, vooral gezien het enorme begrotingstekort. Op langere termijn zijn we echter positiever, gezien zijn status van reservemunt en de waarschijnlijke heropleving van de rente in 2010.

 

Patrick Vandenhaute – Investment Strategy – Dexia Bank

 


 

Reacties

 Mathias Damen zei op 27 november 2009 om 00:08

1,60 USD/EUR ipv 1,60 EUR/USD, veronderstel ik.

 vandenhaute zei op 7 december 2009 om 14:05

1,60 EUR/USD heeft men 1,60 USD voor 1 Euro nodig

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs