De prijs van eieren

  • Gepost op maandag 4 januari 2010 om 00:01
  • door De Standaard Online
In Dubai wordt vandaag de hoogste toren van de wereld feestelijk geopend. Door de recente financiële crisis hangt er een schaduw over de 800 meter hoge 'Burj Dubai', maar de Emiraten gaan proberen met een groots vuurwerk hun economie weer op gang te schieten.

Dubai ligt op drie uur vliegen van Damascus. De gesprekken hier gingen vandaag niet over hoge torens, wel over doktersbriefjes en de prijs van de eieren. Vorige week heeft de Syrische regering de prijs van een dokterconsultatie verdubbeld, gemiddeld van zo'n 400 lira naar 800 lira (10euro). 'Ziek zijn, wordt duurder', kopte een Syrische krant laconiek.

'De overheid heeft ons in de voorbije jaren zo'n 60procent opslag gegeven', zegt Ahmad, een ambtenaar. 'Maar al dat geld gaat in rook op door de stijgende prijzen.' Vorige week waren er al de eieren: de prijs daarvan steeg met 15procent, omdat geïmporteerd kippenvoer duurder wordt en de eigen landbouw al twee jaar lijdt onder de droogte. Ook de dieselprijzen stijgen, wat de overheid probeert te counteren met subsidies voor chauffeurs.

Het leven in Syrië is naar onze normen nochtans spotgoedkoop. Om een idee te geven: een kebab (hier nog met echt vlees) kost zo'n 0,6 euro. 'Maar de lonen hier liggen laag', zegt Ahmad. 'Een gemiddeld gezin heeft zo'n 25.000 lira per maand (380 euro) nodig om te leven. Dat haal ik alleen door na mijn uren bij te klussen als taxichauffeur.' Net zoals in Oost-Europa in de jaren negentig combineren velen zo meerdere jobs.

Het grotere plaatje vertelt dat de olie in Syrië op geraakt, en dat de regering de jongste jaren daarom een reeks noodzakelijke economische hervormingen heeft doorgevoerd. De eerste privébank in Syrië is nog maar vijf jaar oud. Damascus, tot tien jaar geleden een gesloten socialistische economie, wordt privater en internationaler. Alleen heeft dat voorlopig geen positieve impact op de prijs van de eieren.


 

Comments

 Yves Vanden Bosch zei op 4 January 2010 om 16:46

Wat bedoelt de journalist met "een kebab (hier nog met echt vlees)"?
Wil hij daar mee bedoelen dat elders géén echt vlees wordt gebruikt? Wat wordt daar dan wel gebruikt? Waarom zou dat geen echt vlees zijn?

 David Stes zei op 4 January 2010 om 22:05

Voor lekkere fastfood kebabs : http://www.kabab-ji.com/

Goedkoop is dat echter niet, ik vind de prijzen eerder te vergelijken met hier in Brussel.

 Yves Vanden Bosch zei op 5 January 2010 om 16:35

Waarom antwoord de journalist in kwestie niet op mijn vraag? Omdat hij zomaar wat uitslaat?

 Yves Vanden Bosch zei op 5 January 2010 om 16:35

Waarom antwoord de journalist in kwestie niet op mijn vraag? Omdat hij zomaar wat uitslaat?

The comments to this entry are closed.

OVER DEZE BLOG

Jorn De Cock reist vier maanden door het Midden-Oosten, van Beiroet naar Bagdad. Hij tekent onderweg de grote en kleine feiten van elke dag op. Beiroet-Bagdad loopt in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs