Airbussen omsmeden in Tupolevs

  • Gepost op dinsdag 5 januari 2010 om 00:02
  • door De Standaard Online

Soms worden internationale sancties erg zichtbaar in de praktijk. Dat gebeurt me telkens als ik in Damascus een vliegtuig van Syrian Air zie overvliegen - en me zorgen maak over de veiligheid van de passagiers. Almaar meer toestellen worden permanent op de landingsbaan geparkeerd. Syrian Air telt nu nog minder dan tien functionerende toestellen.

De luchtvaartmaatschappij kondigde nochtans in 2008 aan vijftig Airbussen te willen kopen. De Franse president Nicolas Sarkozy ging zich daar ook persoonlijk voor inzetten. Maar vorige week kwam het verdict - niet vanuit Toulouse, maar uit Washington.

Hoe dat komt? Sinds 2004 houden de VS sancties in stand tegen Syrië, omdat het land terroristen zou ondersteunen. Damascus is bevriend met Iran en steunt de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas. Syrië ziet die als legitieme verzetsbewegingen, ook al omdat het zelf nog altijd officieel in staat van oorlog met Israël is, sinds de bezetting van de Golanhoogten in 1967.

Hoe ook, vorig jaar leek het erop dat de regering-Obama na de Bush-jaren een nieuwe diplomatieke wind naar Damascus zou laten waaien. Gezant George Mitchell kwam voorbij en er werd een nieuwe Amerikaanse ambassadeur aangekondigd. Maar diens residentie staat maanden later nog altijd leeg.

En nu dus geen Airbussen. Producten die voor meer dan tien procent Amerikaanse onderdelen bevatten, vallen immers ook onder het Amerikaanse sanctieregime. Wat ook het geval is voor de Europese vliegtuigbouwer.

Internationale politiek is te complex voor eenvoudige conclusies. Maar toch voelde het vreemd dat ik vandaag wel langs de Kentucky Fried Chicken van Damascus kon rijden en even later een blikje Pepsi opentrok.

Syrian Air heeft nu aangekondigd nieuwe Russische Tupolevs te kopen. Wat mijn zorgen over de veiligheid van die passagiers ook niet bepaald wegneemt.


 

Comments

 David Stes zei op 5 January 2010 om 11:56

Syrian Airlines heeft anders toch enkele Airbus vliegtuigen, dacht ik.

Als ik me goed herinner, heb ik met Syrian Airlines tussen Brussel en Beirut/Damascus gevlogen met een Airbus.

Het probleem lijkt dus dat ze dus geen onderhoud meer mogen kopen , voor hun bestaande Airbus vloot. Op AMEINFO lees ik: 'The sanctions have led to grounding much of the carrier's fleet, leaving only five Airbus A320s, one aging Boeing 747 and two planes for domestic flights in operation. '

 jorn zei op 5 January 2010 om 13:12

dank voor uw reactie. Ze hebben inderdaad Airbussen (anders had u er niet in gezeten), maar de aankoop daarvan dateert van voor de sancties van 2004 en die vliegtuigen vallen steeds vaker uit. De huidige passagiers met wie ik heb gesproken, vertellen ook dat de vliegtuigen die nog in de lucht blijven, dringend aan vervanging toe zijn. Wisselstukken maken zeker deel uit van de discussie, maar het huidige debat gaat over, in eerste instantie, de aankoop van eerste "lot" van veertien nieuwe Airbussen, en die is vorige week officieel geblokkeerd door de VS.

 André Gantman zei op 6 January 2010 om 09:24

U schrijft dat Syrië in staat van oorlog is met Israël sedert de bezetting van de Golan.Dit is revisionisme. Syrië heeft zich in staat van oorlog verklaard met de Staat Israêl op 14 mei 1948 tot op heden overigens. De verovering van de Golan in 1967 is het gevolg van de agressieve politiek van Syrië- in samenwerking met Egypte-tav Isrël. Vanuit de Golanhoogten werden herhaald Israël met zwaar geschut beschoten

 jorn zei op 6 January 2010 om 10:19

U hebt gelijk wat die staat van oorlog sinds 1948 betreft. Of ik me daarmee heb bezondigd aan "revisionisme", lijkt me dan weer voor betwisting vatbaar. Ook over uw verklaring voor de verovering (en de aanhoudende bezetting) van de Golan bestaan er, zoals u ongetwijfeld weet, heel andere meningen.

The comments to this entry are closed.

OVER DEZE BLOG

Jorn De Cock reist vier maanden door het Midden-Oosten, van Beiroet naar Bagdad. Hij tekent onderweg de grote en kleine feiten van elke dag op. Beiroet-Bagdad loopt in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs