Spelen met atomen

  • Gepost op maandag 28 december 2009 om 16:17
  • door De Standaard Online
Tien dagen nadat Abu Dhabi een akkoord over nucleaire samenwerking heeft gesloten met de VS, is in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten een contract van 28 miljard euro getekend met Zuid-Korea. De bouw van de eerste Koreaanse kerncentrale in de Emiraten begint in 2012.
Washington onderhandelt al sinds de Bush-jaren met zijn Emiratische bondgenoten over die nucleaire dossiers. De bedoeling lijkt een tegengewicht te bieden voor het nucleaire programma van de overbuur van de Emiraten, Iran. Maar anders dan Iran zullen de Emiraten geen eigen uranium draaien. Het goedje wordt geïmporteerd. Zo kunnen ze zelf geen uranium verrijken waarmee kernwapens worden gemaakt.

Fijn zo. Of toch niet?

'Dit is geen geïsoleerd geval', schreef de Amerikaanse nucleaire expert Joseph Cirincione in mei in Foreign Policy. 'In de laatste drie jaar heeft een dozijn landen in het Midden-Oosten de intentie bekendgemaakt om burgerlijke nucleaire energie te produceren. Daaronder Egypte, Marokko, Saudi-Arabië, Tunesië en Turkije. Ik kan moeilijk geloven dat de leiders in het Midden-Oosten samen naar Al Gores film hebben gekeken en hebben besloten hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit gaat niet over energie. Dit gaat over Iran.'

In het Midden-Oosten wijzen ze er graag op dat Israël al lang kernwapens heeft - en dat is ook niet bepaald een kampioen van de mensenrechten. Hier in Syrië was er in 2007 een mysterieuze Israëlische raid op een vermeende nucleaire 'faciliteit' in aanbouw (Syrië ontkent, het Internationaal Atoomagentschap onderzoekt). De Franse president, Nicolas Sarkozy, trekt als een handelsreiziger door de Arabische wereld om nucleaire contracten met Franse bedrijven te verpatsen. Het dossier-Iran weegt op het Midden-Oosten. En nu gaat Abu Dhabi een kerncentrale bouwen - misschien snel gevolgd door buren als Saudi-Arabië?

Misschien krijgen we nog heimwee naar de tijd dat we konden klagen dat de Arabieren gewoon onze olie leverden.
 
Jorn De Cock

 

Comments

The comments to this entry are closed.

OVER DEZE BLOG

Jorn De Cock reist vier maanden door het Midden-Oosten, van Beiroet naar Bagdad. Hij tekent onderweg de grote en kleine feiten van elke dag op. Beiroet-Bagdad loopt in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs