Een berg met een uitzicht

  • Gepost op dinsdag 29 december 2009 om 07:47
  • door De Standaard Online

Twaalfhonderd meter hoog boven Damascus rijst Jebel Qassioun op, afgezoomd met restaurants-met-uitzicht. Door de wintermist kijkt de berg uit over de oude stad - een wirwar van gezellige straatjes omgeven met stadsmuren die nog grote gladde stenen uit de Romeinse tijd tonen. Damascus claimt de titel van 'langst ononderbroken bewoonde stad ter wereld', waarvan de oudste sporen teruggaan tot zo'n zesduizend jaar voor onze tijdrekening.

Rechts van de oude stad toont het uitzicht vanop de berg Qassioun de negentiende eeuwse nieuwe wijken van Damascus, nu gedomineerd door de moderne toren van het Four Seasons Hotel. In de vorige editie van mijn reisgids, die dateert van zes jaar geleden, was dat hotel 'in aanbouw' - het is maar een van de tekenen hoe ingrijpend Damascus is veranderd in de laatste jaren. Een vriendin die vijftien jaar geleden Arabisch studeerde in de Syrische hoofdstad, vond dat de stad nu 'zo proper' is geworden. Het hangt er maar vanaf waarmee je vergelijkt.

Linksachter de oude stad toont het Qassioun-uitzicht armenwijken als Jaramana, vandaag onder meer de thuishaven van tienduizenden Irakezen die sinds de invasie van 2003 naar hun buurland zijn gevlucht.

Op Qassioun zelf ligt een grot waar volgens de overlevering Kain zijn broer Abel de kop heeft ingeslagen. De vallei van de rivier Barada, die nu als een vuile beek door Damascus stroomt, was volgens diezelfde overlevering ooit het aardse paradijs. Dat vond ook de profeet Mohammed nog, die Damascus aanschouwde vanop Qassioun en de stad niet wou betreden, omdat hij het paradijs pas in het hiernamaals binnen wou. Zo wordt gezegd.

Hogerop de berg creëren Damasceense stelletjes hun eigen versie van het aardse paradijs. Daar staan auto's met afgeplakte raampjes geparkeerd, op een stuk bergweg dat in de volksmond 'Lovers' Lane' heet.
 

Comments

 a zei op 29 December 2009 om 16:48

a

The comments to this entry are closed.

OVER DEZE BLOG

Jorn De Cock reist vier maanden door het Midden-Oosten, van Beiroet naar Bagdad. Hij tekent onderweg de grote en kleine feiten van elke dag op. Beiroet-Bagdad loopt in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs