Belg verwacht elektrische auto niet voor 2015

  • Gepost op maandag 7 december 2009 om 17:30
  • door De Standaard Online

Ruim negen op de tien Belgen gelooft dat diesel- en benzineauto’s de komende 10 jaar zuiniger en milieuvriendelijker zullen worden. Ook voor hybride en elektrische wagens ziet een meerderheid een toekomst, al denken velen dat het nog minstens 5 à 10 jaar wachten is op een elektrische auto die dezelfde prestaties kan leveren als de huidige, traditionele wagens. Dat blijkt uit een enquête van de auto-onderdelenfabrikant Bosch bij 1.000 landgenoten.


De Belgen vrezen wel dat een elektrische auto een pak duurder zal zijn. 


Volgens professor Joeri Van Mierlo (Vrije Universiteit Brussel) blijkt uit de enquête dat er nog veel misverstanden bestaan over de CO2-uitstoot van wagens: zo denkt 36% dat een benzinewagen minder CO2 uitstoot dan een diesel, terwijl de realiteit andersom is. De dieselauto wordt vooral door Franstaligen (49%) en vrouwen (45%) beschouwd als de milieuvriendelijkste wagen. 


Van de respondenten rijdt 62% met een dieselwagen en 37% met een benzineauto. Mochten ze een auto kopen, dan veranderen ze niet van type en kiest 62% consequent voor een diesel. De belangrijkste redenen voor die keuze zijn de brandstofprijs (38%), het verbruik (29%) en het aantal kilometers dat men rijdt (19%). 


Dat hybride auto’s de komende tien jaar een toekomst hebben, staat voor 84% van de respondenten buiten kijf. Iets meer dan de helft (54%) overweegt zelfs als volgende auto een hybride te nemen. De belangrijkste reden daarvoor is de milieuvriendelijkheid (64%), gevolgd door minder verbruik (24%). 


68% van de ondervraagden denken ook dat er de komende tien jaar een toekomst is voor elektrische wagens. Maar slechts 8% gelooft dat die wagens nog voor 2015 in staat zullen zijn om dezelfde prestaties te leveren als wagens met een klassieke verbrandingsmotor. De meesten (64%) zien dit pas tussen 2015 en 2025 gebeuren. En dat is nog “behoorlijk optimistisch”, vindt Van Mierlo. “De technologie is nog volop in ontwikkeling. Om een wagen met dezelfde prestaties in de markt te zetten, is 2015 – en zelfs 2020 – erg kort dag. De vraag is of men wel een wagen nodig heeft die dezelfde prestaties levert.” 


Een ruime meerderheid (71%) gaat ervan uit dat een elektrische auto duurder zal zijn dan de auto’s die nu op de markt zijn. Het prijsverschil zal volgens tweederden van de respondenten tussen de 2.000 en 6.000 euro bedragen. “De aankoopprijs van een elektrische wagen zal naar alle verwachting inderdaad een pak hoger liggen, maar de gebruikskosten zullen tot 5 keer kleiner zijn”, aldus Van Mierlo. “Autoconstructeurs zullen moeten nadenken over een nieuw businessmodel voor wagens: een auto leasen, een abonnementsformule zoals nu bijvoorbeeld voor een gsm...” 


 

Reacties

 thomas zei op 19 januari 2010 om 21:53

"Om een wagen met dezelfde prestaties in de markt te zetten"
volkomen fout. een elektrische motor kan veel krachtiger zijn dan een benziene, het enige probleem is actieradius.

Willy zei op 19 maart 2010 om 22:30

Met geen woord wordt hier gerept over LPG. Staat LPG omtrent CO²-uitstoot dichter bij benzine of diesel? Of stoot LPG gewoon minder CO² uit? En is aardgas dan nog milieuvriendelijker ?? Daar zou ik graag wat meer over lezen !

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs