Nieuw adres

Deze blog is verhuisd. Ontdek het nieuwe adres van deze weblog en de andere blogs van De Standaard Online op www.standaard.be/weblogs.
 

Nieuwe hybrides van Toyota en Honda

Ook Toyota stelde in Detroit een nieuwe hybride concept car voor, de FT-CH. De wagen is kleiner dan de ook hier bekende Prius en richt zich vooral op jongere kopers. Toyota is al een tijdje bezig met een strategie om een heel gamma van wagens met alternatieve aandrijvingen te ontwikkelen. Wanneer de nieuwe auto op de markt komt, is nog niet bekend.Concurrent Honda stelde dan weer de CR-Z voor, een hybride sportwagentje met twee zitplaatsen. De wagen is klaar voor productie en zal op het einde van de zomer in de VS commercieel gelanceerd worden. Honda vult er het gat in de markt voor hybride wagens die er ook nog eens hip en sportief uit zien.


 

Elektrische wagentjes in spotlight in Detroit

Morgen opent het Brusselse autosalon de deuren voor het grote publiek. Maar ook in Detroit is het autosalon deze week van start gegaan. Het is het belangrijkste moment van het jaar voor de Noord-Amerikaanse autofabrikanten.

De nieuwe modellen die in Detroit worden voorgesteld, zijn doorgaans niet bestemd voor de Europese markt, al zie je er soms wel trends en nieuwe fabrikanten op die in een later stadium misschien ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan kunnen opduiken.

Zo lijken de Amerikanen, toch bekend voor hun benzineverslindende wagens, steeds meer te vallen voor kleine, zuinige en/of elektrische wagentjes. 

Zo kondigde het onbekende Het Zuid-Koreaanse bedrijf CT&T, dat elektrische wagens maakt, aan dat het vanaf dit jaar in de VS wil produceren. CT&T maakt kleine tweezitters die een beperkte snelheid en actieradius (zowat 100 km) hebben. Het bedrijf wil in een eerste fase zowat 10.000 wagens in de Vs produceren en verkopen.

Ook een ander bedrijf, Commuter Cars, promoot in Detroit een piepklein wagentje. De ‘Tango’ is een eenzitter van amper een meter breed, zodat je er in principe twee op een rijvak zou kunnen plaatsen. De wagen wordt geleverd als een soort zelfbouwkit.

Het Japanse merk Hyundai experimenteert met hybride aandrijftechnologie. Het bedrijf stelde een concept car (Blue-Will) voor met een 1.6 liter motor die 152 pk aflevert, in combinatie met een elektrische motor  van 100 kW. Beide motoren kunnen apart of samen gebruikt worden. Hyundai zegt dat een gelijkaardig systeem zak gebruikt worden op de Sonata, een hybride wagen die later dit jaar uitkomt.


 

60 jaar Porsche in 50 seconden

De nieuwe Panamera wordt in dit filmpje voorgesteld als de synthese van 60 jaar Porsche.


 

Autosalon Brussel in teken van technologische revolutie

Het 88ste Auto- en Motosalon in Brussel, voor het publiek toegankelijk van donderdag 14 tot en met zondag 24 januari 2010, zal in het teken staan van de technologische revolutie die de autobranche momenteel doormaakt in de race naar milieuvriendelijkere voertuigen. Dat heeft organisator Febiac woensdag in Brussel bekendgemaakt. Het salon brengt een vijftal premières.

  • De "European Motor Show Brussels 2010" wil vooral aandacht besteden aan nieuwe aandrijfconcepten "die in een heel nabije toekomst steeds frequenter een plaatsje onder de motorkap zullen krijgen", zo klinkt het. De bezoekers van het salon zullen daar zelf ook kennis mee kunnen maken, aan de hand van onder meer een demopiste voor elektrische voertuigen en een heus circuit met elektrische karts.
  • Paleis 11 wordt in januari voor de eerste keer voorbehouden voor de demonstraties van elektrische voertuigen en het ontdekken van schonere technologieën
  • In paleis 6 komt een themastand over nieuwe technologie, maar de exposanten is ook gevraagd om op hun eigen stands aandacht te hebben voor het thema.

De automerken die zich ingeschreven hebben voor het salon vertegenwoordigen volgens Febiac maar liefst 99,7 procent van de automarkt.

Het salon zal woensdag 13 januari in de namiddag ingehuldigd worden door prins Filip. ’s Avonds volgt een VIP-avond. Het publiek kan het salon bezoeken van 14 tot en met 24 januari van 10u tot 20u op weekdagen en van 10u tot 18.30u tijdens de weekends. Het salon telt ook 2 nocturnes op maandag 18 en vrijdag 22 januari en blijft dan open tot 22u.

Febiac verwacht voor het komende salon ruim 600.000 bezoekers. Een ticket voor het salon kost 10 euro. Wie met de motorfiets naar het salon komt krijgt op donderdag 14 januari vanaf 14u bovendien gratis toegang. Meer informatie op www.autosalon.be. 

Dacia komt met terreinwagen

Dacia, het Roemeense budgetmerk van de autobouwer Renault, gaat volgend jaar de ‘Duster’ uitbrengen, een 4x4 met een prijskaartje dat naar verluidt onder de 15.000 euro zou blijven. 

Het nieuwe model moet het vooral goed doen bij de middenklasse in opkomende markten, maar de auto zal ook in Europa en Noord-Amerika op de markt worden gebracht. Dacia stevent dit jaar af op een verkoop van zowat een half miljoen wagens, ongeveer evenveel als in 2008 (509.000). Duitsland haalde daarbij Roemenië in als grootste markt voor Dacia. 

De Duster zal een lengte hebben van 4,3 meter en wordt gebouwd op het platform van de Dacai Logan. De eerste productie zal gebeuren in de Roemeense stad Pitesti, en vanaf 2011 ook in Brazilië en Rusland.


 

VW: accu's voor elektrische wagens worden fors goedkoper

De Duitse autoconstructeur Volkswagen gaat ervan uit dat de accu's voor elektrische wagens de komende jaren duidelijk goedkoper zullen worden. Tegen 2025 zullen de lithium-ionbatterijen in kwestie voor ongeveer een vijfde van hun huidige prijs te koop zijn, zei de autobouwer vandaag in München. Door zo'n prijsdaling zou de elektrische auto ook beter de concurrentie aankunnen met wagens met verbrandingsmotor.

Voor de prijs van de batterijen geldt momenteel nog de vuistregel van ongeveer 1.000 euro per kilowattuur. Voor een stadswagen als de Smart zijn ongeveer 15 kilowattuur nodig, voor grotere wagens tussen 40 en 50 kilowattuur, waardoor elektrische wagens vandaag nog extreem duur zijn, zo luidt het.

Bovendien hebben de batterijen vandaag nog lange laadtijden en hebben elektrische wagens nog een beperkte autonomie. 

Een VW-expert waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen van elektrische mobiliteit. Het aandeel volledig elektrische wagens op de totale autoverkoop zou volgens hem in 2030 slechts rond 10 procent kunnen liggen.


 

Belg verwacht elektrische auto niet voor 2015

Ruim negen op de tien Belgen gelooft dat diesel- en benzineauto’s de komende 10 jaar zuiniger en milieuvriendelijker zullen worden. Ook voor hybride en elektrische wagens ziet een meerderheid een toekomst, al denken velen dat het nog minstens 5 à 10 jaar wachten is op een elektrische auto die dezelfde prestaties kan leveren als de huidige, traditionele wagens. Dat blijkt uit een enquête van de auto-onderdelenfabrikant Bosch bij 1.000 landgenoten.


De Belgen vrezen wel dat een elektrische auto een pak duurder zal zijn. 


Volgens professor Joeri Van Mierlo (Vrije Universiteit Brussel) blijkt uit de enquête dat er nog veel misverstanden bestaan over de CO2-uitstoot van wagens: zo denkt 36% dat een benzinewagen minder CO2 uitstoot dan een diesel, terwijl de realiteit andersom is. De dieselauto wordt vooral door Franstaligen (49%) en vrouwen (45%) beschouwd als de milieuvriendelijkste wagen. 


Van de respondenten rijdt 62% met een dieselwagen en 37% met een benzineauto. Mochten ze een auto kopen, dan veranderen ze niet van type en kiest 62% consequent voor een diesel. De belangrijkste redenen voor die keuze zijn de brandstofprijs (38%), het verbruik (29%) en het aantal kilometers dat men rijdt (19%). 


Dat hybride auto’s de komende tien jaar een toekomst hebben, staat voor 84% van de respondenten buiten kijf. Iets meer dan de helft (54%) overweegt zelfs als volgende auto een hybride te nemen. De belangrijkste reden daarvoor is de milieuvriendelijkheid (64%), gevolgd door minder verbruik (24%). 


68% van de ondervraagden denken ook dat er de komende tien jaar een toekomst is voor elektrische wagens. Maar slechts 8% gelooft dat die wagens nog voor 2015 in staat zullen zijn om dezelfde prestaties te leveren als wagens met een klassieke verbrandingsmotor. De meesten (64%) zien dit pas tussen 2015 en 2025 gebeuren. En dat is nog “behoorlijk optimistisch”, vindt Van Mierlo. “De technologie is nog volop in ontwikkeling. Om een wagen met dezelfde prestaties in de markt te zetten, is 2015 – en zelfs 2020 – erg kort dag. De vraag is of men wel een wagen nodig heeft die dezelfde prestaties levert.” 


Een ruime meerderheid (71%) gaat ervan uit dat een elektrische auto duurder zal zijn dan de auto’s die nu op de markt zijn. Het prijsverschil zal volgens tweederden van de respondenten tussen de 2.000 en 6.000 euro bedragen. “De aankoopprijs van een elektrische wagen zal naar alle verwachting inderdaad een pak hoger liggen, maar de gebruikskosten zullen tot 5 keer kleiner zijn”, aldus Van Mierlo. “Autoconstructeurs zullen moeten nadenken over een nieuw businessmodel voor wagens: een auto leasen, een abonnementsformule zoals nu bijvoorbeeld voor een gsm...” 


 

Citroën C3 getest

AutoWeek testte de nieuwe Citroën C3.


 

Grote Volvo, kleine motor

Een grote Volvo laten trekken door een 1.6 dieselmotor? AutoWeek deed de test. 


 Beursblogs